Lista zakupów:
1. Maślanka – 400 ml
2. Jajka - 4 szt.
3. Jogurt grecki - 8 łyżek
4. Olej
5. Cukier - 2 łyżki
6. Cukier puder – 2 łyżki
7. Proszek do pieczenia – łyżeczka
8. Mąka - 200 g (szklanka)
9. Masło – 50 g
10. Mrożone owoce (truskawki/czereśnie/jagody)
- 300 g
Przepis:
- Roztop masło i nieco je przestudź.
- Jajka wymieszaj z cukrem pudrem a następnie wlej maślankę oraz roztopione masło
- Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
- Wymieszaj wszystko dokładnie (ja użyłam blendera)
- Międzyczasie wyjmij owoce z zamrażalnika i wstaw je do mikrofali bądź opłucz ciepłą wodą.
- Na rozgrzaną patelnie z olejem nakładaj dużą łyżką placuszki. Smaż je na wolnym ogniu.
- Gotowe placuszki polej gęstym jogurtem, nałóż porcję Twoich ulubionych owoców a następnie posyp cukrem.
A to bohaterowie dzisiejszego poranka
gdy topisz masło pamiętaj aby robić to powoli na wolnym ogniu
wlej całe 400 mililitrowe opakowanie dobrej maślanki
przed wlaniem masła do naszej mikstury nieco go ostudź
owoce najlepiej rozmrozić pod strumieniem ciepłej wody
pamiętaj aby smażyć placuszki na wolnym ogniu
są bardzo delikatne dlatego zobaczysz, iż nie wymagają długiego czasu smażenia
jeszcze tylko kawka i nasze śniadanie idealne gotowe
miłego dnia!
music: it's your voodoo working, imelda may
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz